سایکس پیکو بخش اول
اکتبر 30, 2020ذهنیت سیاسی ترکیه
اکتبر 31, 2020سایکس پیکو بخش دوم
مرزهای نو، صد سال پس از سایکس پیکو – بخش دوم
در این دو پادکست به بهانه بررسی دو کتاب:
«در قید جغرافیا» از تیم مارشال و
«صلحی که همه صلحها را به باد داد» از دیوید فرامکین،
ابتدا معادله و صفکشیهای سیاسی در اوراسیا در اوج قدرت عثمانی را بررسی می کنیم (صد سال قبل از جنگ جهانی اول و قرارداد سایکس پیکو)
سپس به این سوالات پاسخ می دهیم ؛
۴-نقش اکتشاف نفت در سهم انگلستان از سایکس پیکو چه بود؟
۵-چرا از دید انگلستان حتما لازم بود یک دولت غیر عربی و غیر مسیحی در شرق مدیترانه و در جوار سوئز تشکیل شود؟
۶-ورود دوباره ترکیه و فرانسه به مساله لبنان از نظر معادله قدرت در دراز مدت به چه معناست؟
۷-اساسا چرا پس از جنگ جهانی اول و شکست عثمانی، چیزی بنام ترکیه باقی ماند و عثمانی تا آخرین وجب تجزیه نشد؟
6 دیدگاه
با سلام،پس با این اوصاف ما باید در انتظار یه خاورمیانه ی بی ثبات تر باشیم درسته؟طوری که حتی کشور ما هم درگیر جنگ و ناامنی بشه
بستگی به این دارد که کدام طرف پیروز شود. امنیت پایدار در گرو خروج تمدن دریایی از غرب آسیاست.
به نظر میاد تمدن دریایی با این که همیشه وعده خروج نیروهاشو از عراق و افغانستان میده ولی نسبت به این مساله بی میله درسته؟و اینکه وقتی میگید بستگی داره کدوم طرف پیروز میشه یعنی اکنون و در حال حاضر هم جنگ در جریان هست که دیر یا زود تبعات نظامیشو در ایران خواهیم دید؟
بسته به قدرت لجستیکی برای ایجاد بی ثباتی می شود از حضور نیروی مستقیم یا نیروهای نیابتی استفاده کرد. در حال حاضر جنگ در جریان است ولی با توجه امنیت جغرافیای هارتلند ایران و قدرت نظامی آن کشیده شدن جنگ بداخل ایران بسیار بعید است.
مرسی از توجه و حوصله تون،فقط سوالی که اینجا مطرح میشه اینه که آیا افغانستان که جغرافیایی مشابه ایران داره از چنین امنیتی برخوردار نیست؟(امنیت جغرافیای هارتلند)با توجه به این که مورد حمله و هجوم تمدن دریایی قرار گرفت؟
هیچ دو جغرافیایی شبیه هم نیست و ایران و افغانستان هم قابل مقایسه نیستند از جمله اینکه همسایگان مشابهی ندارند. با اینحال شاید جالب باشه بدونید به افغانستان نام «گورستان امپراطوری ها» داده شده از زمان اسکندر تا شوروی و آمریکا، امپراطوری های بسیاری در افغانستان زمینگیر شدند. یعنی تصرف و نگهداری دائم این سرزمین بسیار دشوار است